16-07-09

Verslag van de rit - 15/07/2009

Gegroet allen,

Woensdagavond 15/07/2009. Nadat we verleden week heel sip keken bij het bewonderen van de dreigende wolken, kunnen we nu met een stralende glimlach de zonnestralen met zomerse warmte aanschouwen.

DSCF0003

Reken daarbij nog een vijftiental Flandriens en je hebt redenen genoeg om de rit van vandaag tot een goed einde te brengen. Reeds op voorhand werd besloten om bij goede weersomstandigheden de Waalse kant van ons Belgenland aan te doen. Iedereen was hiermee akkoord en wijle dus weg. Terug wordt Herzele centrum buiten gereden langs onze vertrouwde trambaan. Op het einde van dit kaarsrecht stukje draaien we rechts af om dan via de Steenhuizestraat naar Steenhuize verder te peddelen. Onderweg wordt niet veel gesproken. Ook niet moeilijk als je ziet met welke gedrevenheid er gefietst wordt. In onze kruistocht zijn Smeerrebbe-Vloerzegem, Idegem en Grimminge de volgende doorrijdgemeenten. Aan de boorden van de Dender en Gavers is het gedaan met dalen en mogen we al stilletjes aan beginnen klimmen. Stilletjes aan, zoetjes aan gaat het in Onkerzele omhoog. Aan de kerk aldaar laten we Onkerzele-Berg voor ons liggen en draaien we links af.

DSCF0013

Na dit draaimaneuver zien we het laatste monster van de Ronde mooi voor ons liggen, de Bosberg. Wordt deze scherprechter aangedaan of niet? Neen, want het ganse peloton met inclusief gele en groene trui (den bolletjes trui moest verstek geven door omstandigheden) besluit de geasfalteerde zijde op te rijden in de richting van Overboelare. Ook deze Geraardsbergse deelgemeente is in geen tijd gezien. Hieropvolgend komt Viane om dan steeds maar dichter en dichter tot aan de taalgrens te komen. Te Bever aangekomen is het zover. Hier en daar hoort uw verslaggever wanneer we Bois de la Houppe gaan aandoen. Ik moet ze teleurstellen want deze molshoop zit er in onze taalgrensrit vandaag niet in. Die zwaar bewaakte grens wordt trouwens als echte vluchtelingen overgestoken. Het opgejaagd wild is in deze regionen niet meer te houden en in de beklimming naar de kerk van Bois de Lessines barst de bom. Een eerste serieuze cartouche wordt verschoten. Na deze beklimming is er terug een rustpauze ingelast met de bedoeling achtergelopen soldaten terug te laten komen om dan in peloton verder te fietsen dwars door het plaatselijke bos. We blijven zoals het moet mooi twee aan twee verder peddelen en dit zelfs tot in het centrum van Lessines.

DSCF0024

Bij het dwarsen van het plaatselijke marktplein en steenweg mogen we ons een weg zoeken richting Ghoy. Op de talrijke heuveltjes worden steeds bommetjes gelost. De meeste van die bommen worden door het artilleriegeschut in de voorste gelederen onschadelijk gemaakt doch soms glipt er toch nog eentje tussenuit. Na Ghoy komen we terug in de “Vlaanders”. Zarlardinge en Goeferdinge komen nu aan de beurt om dan ons verder te laten waaien richting Deftinge. We naderen de kaap van 55 km dus betekent dit ook dat het einde van onze rit nadert. Nog steeds geen pech onderweg of toch wel. Juist voor Ophasselt slaat het noodlot voor de gele truidrager toe.

DSCF0032

Op één van de talloze betonwegeltjes bijt een verroeste nagel zich in het malse rubber van een achterband. Resultaat is dat er onmiddellijk gestopt dient te worden om de velg en buitenband niet kapot te rijden. Geen erg, zou je zeggen. Genoeg ploegmakkers die hun gele truidrager wel zouden helpen. Niets van, niemand staat zijn achterwiel af. Dan maar zelf een dépannage uitvoeren onder het goedkeurende oog van groene truidrager Bernagie. Onze fietsmaker in spe zag dat het goed was en na een deliberatie en korte pauze mogen we terug verder stoempen richting Steenhuize. Nog slechts drie bulten dienen overwonnen te worden. De Gapenberg, de Korrestraat en tot slot de Arestraat. Alledrie worden ze door de meute overwonnen en na een rit van 70 km komen we gezamenlijk aan bij ons Veronique. We hebben chance. De vrouwen zijn nog niet gearriveerd dus is er nog plaats op het terras. Nóg sneller dan ons gemiddelde van de rit, zijnde 28 km/h, nemen we met z’n allen plaats op de stoelen.

DSCF0040

Den drank volgt kort nadien en het is feest ten huize Torenhof. Onze Etienne viert zijn XX lentes. Tijd dus om taart en gebak tot ons te nemen en al uit te kijken naar onze volgende rit. Dan is het vertrek en aankomst voorzien aan de kerk te Borsbeke. Hopelijk zijn we terug massaal van de partij.

Uw verslaggever ten velde


14:38 Gepost door De Herzeelse Flandriens-Administrator in Seizoen 2009 - Verslagen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Aperitief? Mooi verslagsken. Ik had de verslaggever vandaag trouwens verwacht voor een aperitiefken, maar blijkbaar was em da na enkele Rodenbachs vergeten ;-)

Gepost door: Joris | 16-07-09

Vergeten niet ... ... maar ja, het werk krijgt natuurlijk voorrang. T zal nog wel ne keer passen. ;-)

Gepost door: Tom Bidon | 17-07-09

Prachtige rit... op voor mij nog volledig on-ontgonnen terrein.
Het verslag mag er terug zijn.

@ tom: ik heb misschien geen technische bijstand verleend, maar de depannage werd wel héél mooi in beeld gebracht é ;o))

Gepost door: Chris | 20-07-09

De commentaren zijn gesloten.