30-07-09

Verslag van de rit - 29/07/2009

Gegroet allen,

Woensdagavond 29/07/2009. De laatste woensdag van de maand juli en op het appèl staan 15 gegadigden om de rit van vandaag tot een goed einde te brengen. Onder de aanwezige Herzeelse Flandriens een oud en/of nieuw gezicht. Andy Scheerlinck heeft bij zijn verhuis zijn verloren gereden stalen ros teruggevonden. Hij heeft het hierbij onmiddellijk bij de lurven gevat om er ook vanavond terug voor de eerste maal dit seizoen bij te zijn.

DSCF0019

Wie de blog al gelezen had, wist dat onze rit vandaag richting Ronse zou uitvaren. Hierbij krijgen we niet veel vlakke stukken voorgeschoteld maar een mengelmoes van korte opeenvolgende colletjes en lange lopers. Wijle dus, na de verplichte wekelijkse fotoshoot, weer weg richting trambaan en Sint-Lievens-Esse. De vaart zit er goed in ondanks deze warme en drukkende weersomstandigheden. Is dit om meer wind in het aangezicht te krijgen of wil men vandaag zeer snel terug zijn om het koele gerstenat tot zich te nemen. Wie zal het weten? In elk geval blijft de kilometerteller niet bij de pakken zitten en komen we al snel aan onze alom gekende snelheidsberg. Een elitegroepje scheidt zich af van het peloton maar niet voor lang. In Lierde aangekomen mogen we bij het oversteken van de steenweg terug alles herdoen. Joris voelt zich een beetje gekrompen in de buik en besluit om even de graskant op te zoeken om zijn overtollige vocht weg te spelen in de aanloop van onze volgende helling. Op de top kan hij uiteindelijk aansluiten om zich dan samen met de rest in de afdaling te storten richting Deftinge. Een plaatselijke landbouwer gooit roet (lees maar hooi) in het eten (lees maar aangezicht) waardoor de snelheid teruggeschroefd wordt. Het blijft in deze streek op en neer gaan en richtingaanwijzingen van onze gids worden door de snijdende wind soms moeilijk gehoord bij de leiders. Hierdoor komt het op sommige kruispunten tot een wanordelijke toestand.

Parike_-_Sint-Lambertuskerk_1

Parike nadert en dat betekent ook dat de grens van het Waalse landsgedeelte bijna bereikt is. Eerst nog de Koestraat overwinnen. Iedereen komt zonder problemen boven. Hoog tijd dus om de afdaling terug aan te vatten richting Flobecq. Hierbij rijden we niet rechtstreeks Flobecq binnen maar fietsen we een lus dat ons terug naar boven brengt in Evereek. Onze volgende helling, Tiep-Tiap alias Lobe genaamd, is al van een iets zwaarder kaliber maar ook deze laat geen slachtoffers achter. Dan maar verder naar de voet van de apotheose van de dag, Bois de la Houppe. Vooreerst mogen we ons nogmaals storten in een afdaling en hierbij genietend van de prachtige vergezichten in het Pays de Colinnes. We draaien rechtsaf en vanaf nu begint het in de Marais A L’Eau stilletjes aan, zoetjes aan naar omhoog te gaan. In de verte zien we de bossen al liggen maar niemand wil hierbij het initiatief nemen. Tot juist voor het inrijden van het bos blijft iedereen knusjes bij elkaar zitten. Pas bij het naderen van de tweede bocht beginnen de verschillen zichtbaar te worden. Een kwartet zondert zich af gevolg door enkele duo’s. Uiteindelijk komt iedereen zonder kleerscheuren uit het bos van de boze wolf.

DSCF0026

Vanaf nu is het zwaarste werk achter de rug al moet er hier en daar toch nog stevig op de trappers geduwd worden. Schorisse en Zegelsem zijn onze volgende dorpen die ons intrede mogen waarnemen. Aan de uitkijktoren gekomen laten we de passage aan café Den Hengst aan ons voorbijgaan. We besluiten om richting Elst te fietsen. We kijken op onze fietscomputer en zien dat we de kaap van 50 km bijna overschrijden. Het einde nadert dus. In Rozebeke mogen we onze volgende beklimming onder de wielen nemen, de Rekelberg en dan verder te peddelen richting Zottegem.

DSCF0040

Ook hier wordt ons nog een laatste kuitenbijter gepresenteerd. De Grotenberg wordt niet langs de gewoonlijke kant opgereden. We besluiten om het parallel lopende fietsbaantje te nemen om dan ook aan de top naast het park van Breivelde uit te komen. Vanaf nu gaat het voornamelijk in dalende lijn richting Herzele. De Rijst wordt hoofdzakelijk in groep afgereden. Aan de kerk gekomen kijken we op onzen teller en zien dat er 65 km achter de kiezen zitten. Op het kerkplein merken we op dat we terug eerstes zijn en dat wij dus plaats te over hebben op het terras. De vrouwen moeten terug binnen plaatsnemen. Ze zullen in 't vervolg wat vroeger moeten binnen varen. In elk geval komen de sandwiches van onze gastheer en gastvrouw welgekomen en als we hierbij nog op onze wenken bediend worden door de gastgarconesse Marijke, weet elkeen dat het terug een goede (en lange) afsluiter is geweest van een mooie rit. Volgende week meer van dadde zou ik zeggen.


DSCF0042

Uw verslaggever ergens ten velde


16:29 Gepost door De Herzeelse Flandriens-Administrator in Seizoen 2009 - Verslagen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

Nice Goe verslagsken Tom, maar vooral de foto van Chris vind ik schitterend ;-)

Gepost door: Joris | 01-08-09

goe gedaan Tom. Zowel verslag als parcours. Was er eentje om in te kaderen en te onthouden.
grtz
kris

Gepost door: Kris | 02-08-09

IDD het was terug een mooie etappe, waar haal je baantjes en die uitzichten toch steeds!! Jij gaat int weekend op verkenning zeker?
lekker vlak en goe bollend ;-)) ja ja
voor mij mag er nog meer van dat met het oog op de geant d'ardennes den 22e augustus

Gepost door: Cancellara | 03-08-09

wederom Tom ....goe gedaan!!

OP naar de volgende

Gepost door: tijgerstreepje | 03-08-09

Prachtig.... verslag...
en naar't schijnt was de rit ook zo maar ik zit hier en daar met wa zwarte gaten... ;oo))

Ja,ja.. kijk maar eens goed. Michel zou het omschrijven als "stervende zwanen..." alhoewel ik jouw omschrijving toch mooier vind ;o))

Als de titel "flandrien van het seizoen" me zou ontglippen, heb ik bij deze toch al een serieuse optie genomen op "strijdlust van het seizoen" :o))Gepost door: Chris | 03-08-09

goe of nie goe wederom prachtige omloop en prachtig verslag.
goe gedaan tommeken en tot morgen allemaal.

Gepost door: marc de roeck | 04-08-09

De commentaren zijn gesloten.