13-08-09

Verslag van de rit - 12/08/2009

Gegroet allen,

Woensdagavond 12/08/2009. De hemel kleurt donkergrijs doch nog niet in die mate dat er ook al nattigheid uitvalt. Allez, toch niet direct. In elk geval tekenen 12 Herzeelse Flandriens present, hierbij geassisteerd door de nonkel van de Fille.

DSCF0002

Reeds vooraf werd al meegedeeld dat het vandaag een geaccidenteerd parcours zou worden met tal van molshopen. Iedereen was goed voorbereid en wijle dus wel. Deze keer niet langs de trambaan maar wel de Arestraat af en op om langs casa Bernagie koers verder te zetten richting Wijnhuize en Erwetegem. Op de Schonenberg, what’s in a name, berijden we bij deze dan ook ons laatste stukje plat van de rit. De Pijpketel is onze eerste noemenswaardige afdaling gevolgd door een stukje vals plat van de Wijnhuizestraat. Toch blijft het tempo er goed inzitten, ook al weet iedereen wat er nog komen moet. In Erwetegem gekomen laten we de beklimming van De Vlamme links liggen. We besluiten om Traveins in de richting van Sint-Goriks-Oudenhove op te rijden. Een mooi stukje bergop dat gevolgd wordt door een uitloper van de Hostellerie. Op de top gekomen zijn de verschillen al voldoende zichtbaar. Sommigen onder ons laten hier al in hun kaarten kijken. De ene heeft super (en glad geschoren) benen terwijl de andere met lood in de benen rijdt. Geen erg want de afdaling van de Langendries blijft terug ademruimte bij diegenen die het reeds nodig hebben.

DSCF0006

Juist genoeg om de volgende loper voor onze rekening te nemen. Het Borgveld, gevolgd door Vissegem te Elst wordt deze keer in opgaande lijn genomen daar waar we in het verleden deze kleppers steeds in dalende lijn genomen hebben richting Rekelberg. Iedereen vindt hier zijn eigen tempo. Bij de ene is dit wat sneller dan de andere. Op de top gekomen dienen we slechts één iemand op te wachten. Chris heeft moeite gehad om zijn tweede adem te vinden maar geen nood. Hij kan hierna terug uitblazen op een aangenaam stukje afdaling richting Boekel. Het blijft in deze contreien op en neer gaan. De heuvelruggen en hiernavolgende valleien volgen in hels tempo elkaar op. Na een goede 25 km komen we aan de brouwerij Roman te Horebeke. Tijd dus voor ons volgend stukje afdaling op de Varent. We rijden hierbij niet tot helemaal beneden aan de gewestweg maar draaien iets daarvoor rechts af om onze volgende klepper aan te doen, de Boigneberg. Een onbekende voor enkelen onder ons. Bij het nemen van een bocht van 90 graden dient menig HF-er al op de juiste versnelling te zitten om het venijnigste stukje achter de kiezen te kunnen steken.

Boigneberg

De lange uitloper moeten we er ook bijnemen om hierbij het juiste tempo te vinden. Op de top gekomen draaien we juist voor de N8 links weg om de Kapelleberg af te rijden. Aan de kapel draaien we vervolgens twee maal naar rechts om de Kokerellestraat op zijn beurt naar omhoog te rijden. Deze gekende straat met prachtige vergezichten loopt uit in de uitloper van de Eikenberg. Ook hier komt iedereen zonder kleerscheuren naar boven. Doch kunnen we hier al vaststellen dat Chris zijn moeilijkste moment gehad heeft terwijl andere lijken uit de kast komen gevallen. Nico en Kris krijgen het steeds maar moeilijker om hun gelaat een goedlachse tint te geven. Na de Eikenberg krijgen we onze zwaarste en steilste klepper voorgeschoteld, de Wolvenberg. Een berg dat zijn naam niet gestolen heeft. Bij de beklimming hiervan wordt er door menig iemand gehuild met de bedoeling buitenaardse krachten op te vangen om zich tot helemaal boven te werpen. Ook hier komt uiteindelijk iedereen boven en kunnen we de terugweg inzetten richting Welden en Zwalm. We komen terug op gekend terrein al steekt er hier en daar toch nog wel een ongekend stukje in. De door te rijden gemeentes blijven wel hetzelfde. En wie gedacht had dat we in de Zwalmvallei rustig gingen verder peddelen is er ook aan voor de moeite. Ondanks de talrijke beklimmingen is er ook nog plaats gevonden om een kasseistrook in het traject op te nemen. De Vleesstraat in Nederzwalm is een leuk alternatief. Te Zwalm nemen we er ook nog de beklimming van de Rekegemstraat aan de Zwalmmolen bij.

Zwalmmolen_DdK

Eén van onze laatste oplopende stukjes waarbij het venijn in de staart zit. In Velzeke aangekomen toch nóg een laatste kuitenbijter. De Linkebeekstraat is een mooie schans die in snelvaart tempo genomen mag worden op de grote plateau. De Fille en Andy krijgen hun kweetniet hoeveel tanden in hunne plateau mooi rond. In die mate zelfs dat ze een afslag missen en zo terug mogen aansluiten bij de rode lantaarn van de groep. We naderen stilaan het einde. Dat mag ook wel als je ziet dat ook de hemel nog donkerder en grauwer wordt. Zou het nu nog regenen of blijven we hiervan toch nog gespaard? We blijven in grupetto verder rijden en komen uiteindelijk rond de klok van 21.00 uur en een trip van 65 km aan in ons lokaal. De temperatuur is nog aangenaam genoeg om terug plaats te nemen op het terras. We hebben nog de keuze waar want de vrouwen zijn nog niet aangekomen. En op het moment dat we onze eerste bestelling in ontvangst mogen nemen gaan de hemelsluizen onherroepelijk open. De vlucht naar Egypte .. eeuh … binnen is in geen tijd ingezet en eens daar plaats genomen mogen we genieten hoe de vrouwen kletsnat binnen komen gereden. We laten het in elk geval niet aan ons hartje komen en met het bijhorende droogje wordt er nog gezellig nagepraat. Op naar volgende week voor nog meer van dadde. Misschien dezelfde rit als vandaag maar dan omgekeerd? De afwezigen hadden, ondanks de toch wel redelijk zware rit, terug ongelijk.

Uw verslaggever ergens ten velde


14:15 Gepost door De Herzeelse Flandriens-Administrator in Seizoen 2009 - Verslagen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Prachtige Rit Tom, chapeau voor de prachtig, uitgestippelde rit en dito verslag.
Ondanks het geaccidenteerd parcours en het moeilijke moment in de aanzet, heb - zelfs ik - bij momenten kunnen genieten ;o))
Met spijt in het hart moet ik de komende weken verstek geven maar wens jullie een leuke rit volgende week.

Gepost door: Chris | 14-08-09

Idd Zeer mooie rit, mooie rustige wegen, de nodige kuitenbijters,... alles wat ne Flandrien wensen kan. Zeker houden de dezen. Omgekeerd zal ook heel leuk zijn, alleen vrees ik dat dit nu wel wa in 't water zal vallen daar we door het ongeluk van onzen Tom zonder gps onze weg zullen moeten weten te vinden. Maar geen been gebroken (sorry Tom ;-)), we zullen onze plan wel trekken en er proberen opnieuw een mooie rit van te maken.

Gepost door: Joris | 14-08-09

De commentaren zijn gesloten.